Departamentul de cercetare se ocupă de studierea istoriei, culturii și civilizației Transilvaniei, în context românesc și european, rezultatele cercetărilor fiind valorificate sub forma unor cărți, studii, articole, recenzii sau prelegeri susținute la simpozioane, conferințe și congrese interne și internaționale. Departamentul organizează periodic diverse manifestări (conferințe, simpozioane, mese rotunde etc.) care atrag personalități de prestigiu din țară și din străinătate.
Istoric, specialist în istoria modernă a României, mișcarea națională a românilor din Transilvania, istoria asociațiilor culturale, istoria populației României în secolele XIX-XX, cu insistență pe evoluția demografică a Transilvaniei și istoria familiei românești între 1848 și 1918, istoria regimentelor de graniță din Transilvania, istoria Revoluției de la 1848-1849, istoria Primului Război Mondial. Profesor universitar la Catedra de istorie modernă, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Istoric, specialistă în problema națională și chestiunea minorităților în perioada interbelică, naționalismul și antisemitismul interbelic. Coautoare și coordonatoare a două cărți și a circa 50 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate și de cultură și în volume colective.
Istoric, specialistă în istoria modernă, demografia istorică, istoria familiei, istoria socială, istoria educației, istoria bisericii, istoriografie. Autoare a două cărţi, editoare şi coordonatoare a patru volume, autoare a circa 45 de studii şi articole în periodice și volume colective.
Istoric medievist, cu preocupări privitoare la istoria medievală a Transilvaniei, relațiile dintre Sfântul Scaun și Transilvania în Evul Mediu, misiunile legaților pontificali și colectorilor de taxe în Regatul Ungariei în secolele XII-XIV. Autor a peste 20 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate.
Istoric medievist, cu preocupări de istorie a educației, istoria ordinelor religioase catolice, istoria Principatului Transilvanei. Coordonator al unui volum, autor și coautor al mai multor articole științifice și de popularizare în limbile română, maghiară și engleză.
Istoric, acad. Ioan-Aurel Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar dr. la Catedra de istorie medie și istoriografie a Facultății de Istorie și Filosofie – Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; autor al numeroase cărți și articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria medie a României, istoria central-europeană în Evul Mediu etc.
Istoric, specialistă în istoria ecleziastică și culturală a Transilvaniei (sec. XIX-începutul sec. XX), relațiile Sfântului Scaun cu Transilvania în epoca modernă, istoria Primului Război Mondial, raporturile biserică-stat. Autoare, coautoare, editoare și coordonatoare a 24 de cărți, autoare a peste 70 de articole și studii de specialitate în reviste și volume colective.
Istoric medievist, cu preocupări de geopolitică medievală şi modernă, socioantropologie istorică, istoria bisericii, istoria raporturilor dintre Ţările Române şi regatele Ungariei şi Poloniei, istoria Cruciadei Târzii, istoria relaţiilor interetnice şi interconfesionale transilvane. Autor, coautor, editor și coordonator a peste 20 de cărți și autor a circa 150 de studii și articole.
Istoric medievist, cu preocupări referitoare la istoria medie universală și românească, națiunile medievale, istoria confesională și istoria loialităților. Autor al unei cărți și a circa 80 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate, de cultură și de popularizare și în volume colective.