Centrul de Studii Transilvane

Departamentul Cercetare

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Departamentul Cercetare

Departamentul de cercetare are ca obiect studierea a diverse chestiuni privind istoria, cultura și civilizatia Transilvaniei, în context mai larg romanesc și European; rezultatele acestor cercetări sunt valorificate sub forma unor articole științifice sau prelegeri susținute la diferite simpozioane. De asemenea, departamentul de cercetare organizează periodic diverse manifestări (conferințe, simpozioane, mese rotunde etc.) care atrag personalități de prestigiu din țară și din străinătate.

Consiliu ştiinţific
CS I dr. Ioan BOLOVAN

Istoric, specialist în istoria modernă a României, mișcarea națională a românilor din Transilvania, istoria asociațiilor culturale, istoria populației României în secolele XIX-XX, cu insistență pe evoluția demografică a Transilvaniei și istoria familiei românești între 1848 și 1918, istoria regimentelor de graniță din Transilvania, istoria Revoluției de la 1848-1849, istoria Primului Război Mondial. Profesor universitar la Catedra de Istorie Moderna, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universității “Babes-Bolyai”. 

CS III dr. Maria GHITTA
Istoric, specialistă în problema națională și chestiunea minorităților în perioada interbelică, naționalismul și antisemitismul interbelic. Coautoare și coordonatoare a două cărți și a circa 50 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate și de cultură și în volume colective.
Consiliu ştiinţific
CS I dr. Daniela MÂRZA

Istoric, specialistă în istoria modernă, demografia istorică, istoria familiei, istoria socială, istoria educației, istoria bisericii, istoriografie. Autoare a două cărţi, editoare şi coordonatoare a patru volume, autoare a circa 45 de studii şi articole în periodice și volume colective.

CS III dr. Robert - Marius MIHALACHE

Istoric medievist, cu preocupări privitoare la istoria medievală a Transilvaniei, relațiile dintre Sfântul Scaun și Transilvania în Evul Mediu, misiunile legaților pontificali și colectorilor de taxe în Regatul Ungariei în secolele XII-XIV. Autor a peste 20 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate.

CS dr. Ferenc PÁLL-SZABÓ

Istoric medievist, cu preocupări de istorie a educației, istoria ordinelor religioase catolice, istoria Principatului Transilvanei. Coordonator al unui volum, autor și coautor al mai multor articole științifice și de popularizare în limbile română, maghiară și engleză.

Director
Acad. Ioan Aurel POP

Istoric, Acad. Ioan Aurel Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar dr. la Catedra de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj; autor al numeroase carti si articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria medie a Romaniei, istoria central-europeana in evul mediu etc. 

CS II dr. Ana SIMA

Istoric, specialistă în istoria ecleziastică și culturală a Transilvaniei (sec. XIX-începutul sec. XX), relațiile Sfântului Scaun cu Transilvania în epoca modernă, istoria Primului Război Mondial, raporturile biserică-stat. Autoare, coautoare, editoare și coordonatoare a 24 de cărți, autoare a peste 70 de articole și studii de specialitate în reviste și volume colective.

CS I dr. Alexandru SIMON

Istoric medievist, cu preocupări de geopolitică medievală şi modernă, socioantropologie istorică, istoria bisericii, istoria raporturilor dintre Ţările Române şi regatele Ungariei şi Poloniei, istoria Cruciadei Târzii, istoria relaţiilor interetnice şi interconfesionale transilvane. Autor, coautor, editor și coordonator a peste 20 de cărți și autor a circa 150 de studii și articole.

CS III dr. Florian Dumitru SOPORAN

Istoric medievist, cu preocupări referitoare la istoria medie universală și românească, națiunile medievale, istoria confesională și istoria loialităților. Autor al unei cărți și a circa 80 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate, de cultură și de popularizare și în volume colective.

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Celelalte departamente
CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Departamentul Editare
CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Departamentul Administrativ