Despre noi

Centrul de Studii Transilvane

Centrul de Studii Transilvane a fost infiintat la Cluj-Napoca in anul 1991 – datorita eforturilor unor distinsi universitari clujeni – cu statutul de filiala a Fundatiei Culturale Romane din Bucuresti (in prezent Institutul Cultural Roman, infiintat in august 2003 prin reorganizarea Fundatiei Culturale Romane), gratie intelegerii si suportului venite din partea presedintelui fundatiei mentionate, academicianul Augustin Buzura. In aprilie 2007 Centrul de Studii Transilvane a trecut in structura Filialei Cluj a Academiei Romane.

 Institutia clujeana are insa o istorie mai indelungata, deoarece isi revendica radacinile din Centrul de Studii si Cercetari privitoare la Transilvania, care a functionat in cadrul Universitatii din Cluj-Sibiu in perioada 1942-1948. In scurta sa perioada de existenta, vechiul Centru de Studii Transilvane a tiparit 26 de carti, intr-un tiraj de circa 100.000 de exemplare (in limbile franceza, germana si engleza), precum si cateva tomuri din periodicul Revue de Transylvanie.

Centrul si-a orientat activitatea in doua directii principale: una de cercetare stiintifica pe taram istoric, demografic, filologic, istorico-literar, artistic etc. si alta de valorificare a rezultatelor cercetarilor din aceste domenii, prin publicatii periodice proprii si prin carti. In acelasi timp, Centrul organizeaza anual manifestari stiintifice de prestigiu, sesiuni de comunicari si mese rotunde cu participanti din tara si de peste hotare (adesea in colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai” si cu Institutul de Istorie “George Barit” al Academiei Romane), precum si intalniri cu reprezentantii romanilor din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova.

Activitatea de cercetare a membrilor Centrului s-a orientat spre teme importante, prioritare pentru descifrarea trecutului si prezentului Transilvaniei: demografie istorica, familie si societate, biserica si natiune, rolul Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolice), instaurarea regimurilor comuniste in Europa, istoricul si situatia prezenta a minoritatilor in Romania (cu speciala privire asupra Transilvaniei), profilul cultural-artistic al spatiului transilvan.

Vechea publicatie periodica a Centrului, Revue de Transylvanie, a reaparut in 1991. Din 1992 este publicata trimestrial, sub numele de Transylvanian Review. Cu o rubricatura complexa, care reflecta toate domeniile creatiei culturale, din trecut si de astazi, cu studii si articole publicate numai in limbi de circulatie internationala (preponderent in engleza si in franceza, dar si in germana si in italiana), Transylvanian Review este astazi un periodic cu o personalitate distincta in Romania, distribuit celor mai mari biblioteci publice si particulare din lume (la aproape 700 de adrese). 

 

Cat priveste publicatia de carte, au fost consacrate cinci colectii: vechea Bibliotheca Rerum Transsilvaniae, Documenta, Oameni care au fost, Interferente si Punct/Contrapunct. De asemenea, sunt publicate si alte carti, in afara colectiilor amintite.

Printre cei care au publicat carti sau au colaborat la Transylvanian Review se afla personalitati marcante ale istoriografiei si culturii romanesti si universale. O simpla enumerare a catorva nume este, credem noi, semnificativa pentru prestigiul si profilul diversificat al preocuparilor Centrului de Studii Transilvane: Keith Hitchins, Glenn Torrey, Stephen Fischer-Galati, Paul E. Michelson, Moshe Carmilly-Weinberger, Ernst Christoph Suttner, Cristoph Machat, Horst Fassel, Friedrich Heyer, Jean Nouzille, Cesare Alzati, Francesco Guida, Antonello Biagini, Pasquale Fornaro, Jean-Jacques Heirwegh, Harald Heppner, Eugenio Coseriu, Dinu Adamesteanu, Nicolae Balota, Norman Manea, Gellu Naum, Eugène Ionesco, Gelu Ionescu, Adrian Marino, Camil Muresanu, Andrei Marga, Pompiliu Teodor, Gheorghe Platon, Augustin Buzura, Dan Berindei, Serban Papacostea, Mircea Pacurariu, Nicolae Breban, Mircea Anghelescu, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Paul Niedermaier, Florin Constantiniu, Petru Cretia etc.