Conferința Națională „O voce emblematică a românilor. Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea”

  • 08/03/2023

 La 28 iunie 1873, se stingea la Sibiu mitropolitul Andrei Șaguna. Lăsa în urma sa o moștenire politică și culturală extrem de bogată, de care aveau să se bucure toți românii transilvăneni, dar mai ales cei de confesiune ortodoxă, pe care i-a păstorit vreme de un sfert de veac (1848-1873). Spirit deschis, energic și intuitiv, cu relații extinse în mediile imperiale vieneze, Șaguna s-a dovedit a fi una dintre cele mai emblematice figuri politice și ecleziastice ale Transilvaniei de la mijlocul secolului al XIX-lea. A fost cel care a catalizat în jurul lui o întreagă generație de intelectuali și oameni politici, cu sprijinul cărora a reușit să le aducă românilor cea dintâi recunoaștere a egalității lor politice cu celelalte națiuni ale Transilvaniei, legiferată de Dieta de la Sibiu din 1863. De numele lui se leagă și obținerea autonomiei confesionale a Bisericii Ortodoxe din Transilvania și ridicarea ei la rang de mitropolie (1864), organizarea acesteia cu norme și regulamente proprii, precum și înzestrarea comunităților ortodoxe cu școli și ajutoare financiare menite să asigure afirmarea lor culturală și politică.  

La 150 de ani de la trecerea sa în eternitate și la 160 de ani de la convocarea Dietei Transilvaniei de la Sibiu, Centrul de Studii Transilvane și Institutul de Istorie „George Barițiu” ale Academiei Române organizează, în data de 28 iunie 2023, Conferința Națională O voce emblematică a românilor. Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea. Prin această conferință, organizatorii intenționează să ofere un spațiu de discuții/dezbateri, prin care să ilustreze atât personalitatea complexă a lui Andrei Șaguna și moștenirea sa culturală, cât și climatul politic transilvănean de la jumătatea secolului al XIX-lea, marcat de Dieta de la Sibiu (1863-1864) și de reverberațiile sale politico-naționale.  

Comitetul științific al conferinței este format din: președinte de onoare – acad. Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române;  președinte executiv – prof. univ. dr. Ioan BOLOVAN, membru corespondent al Academiei Române; membri – CSI dr. habil. Daniela MÂRZA, CSII dr. habil. Ana-Victoria SIMA, CSII dr. habil. Iosif-Marin BALOG. 

Lucrările se vor desfășura în format hibrid (fizic și online). 

Pentru cei care vor fi prezenți fizic, organizatorii asigură cazarea (27/28 și 28/29 iunie), masa de prânz și cocktailul din 28 iunie.

Detalii despre înscrierea la conferință

Vă rugăm să transmiteți titlul comunicării Dumneavoastră, un rezumat de max. 500 de cuvinte și informații privind afilierea instituțională până la 1.05.2023, la adresa de e-mail: secretariat.cst@academia-cj.ro sau secretariat.istorie@academia-cj.ro

Până la data de 15.06.2023, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței.

Fiecare participant la conferința va avea la dispoziție 15 minute pentru prezentarea comunicării, urmând ca 5 minute să fie rezervate întrebărilor și discuțiilor. Organizatorii își rezervă dreptul de a selecționa articolele ce vor fi publicate într-un volum al conferinței, la Editura Centrului de Studii Transilvane/Academia Română, termenul de predare al textelor fiind 1 noiembrie 2023.