Transylvanian Review

Revue de Transylvanie

Transylvanian Review este singura revista romaneasca de istorie indexata ISI; de asemenea, este inclusa in baza de date SCOPUS / Elsevier, si este evaluata in categoria "A" de catre C.N.C.S.

Publicatie stiintifica periodica a Centrului de Studii Transilvane, Transylvanian Review apare trimestrial, exclusiv in limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, italiana), fiind trimisa la aproape 700 de biblioteci din Romania si din strainatate.

Transylvanian Review continua traditia publicistica a revistei Revue de Transylvanie (1934-1944), fondata de istoricul Silviu Dragomir, tiparita initial la Cluj, iar in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial la Sibiu. Dupa o lunga absenta in anii comunismului, revista si-a reluat aparitia in anul 1991.

Transylvanian Review este dedicata cercetarilor, articolelor, discutiilor si recenziilor privitoare la diverse domenii ale culturii, cu referire directa la Transilvania ca spatiu multicultural si de interferente etnice, lingvistice, confesionale.

Daca in primii ani de aparitie materialele publicate nu au fost structurate decat sporadic pe rubrici, din anul 1995 a fost stabilita o structura bine definita, unde pot fi intalnite sectiuni precum: Paradigms (Paradigme), Transsilvanica, Tangente (Tangencies), Restituiri (Restitutions), Arte (Arts), Diaspora, Arte frumoase (Fine Arts), Filosofie (Philosophie), Focus, Literatura (Literature), Multiculturalism, Profile, Evenimente editoriale (Editorial Events), Recenzii (Book Reviews), Corespondenta (Correspondence). Acestea incearca sa reflecte cele mai diverse domenii ale creatiei culturale.

Rubricile Paradigms, Transsilvanica, Tangencies, Literature, Arts etc. sunt destinate cercetarilor stiintifice colective sau individuale. Subiectele abordate se inscriu intr-o vasta arie tematica: istorie, istorie literara, sociologie, etnologie, filosofie, religie, arte etc.
In rubrica Restitutions sunt publicate studii despre personalitati mai putin cunoscute, originare din Transilvania sau care au activat in acest spatiu. Aceasta sectiune este de asemenea dedicata punerii in valoare a unor carti, manuscrise sau materiale documentare insuficient cunoscute si apreciate.
Alaturi de studiile publicate, o deosebita importanta o au sectiunile dedicate prezentarii de carte: Evenimente editoriale (Editorial Events) si Recenzii (Book Reviews). Aici au fost semnalate si recenzate peste 150 de lucrari apartinand unor autori din Romania si din strainatate, dedicate istoriei si culturii Transilvaniei, dar si altor spatii cu care aceasta a avut legaturi.

Alaturi de lucrarile apartinand membrilor colectivului Centrului de Studii Transilvane, Transylvanian Review gazduieste studii apartinand unui mare numar de oameni de cultura din Romania si din strainatate, personalitati ale lumii academice, cadre didactice, ziaristi, artisti, diplomati.