Echipa

Centrul de Studii Transilvane
CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Conducerea
Director
Acad. Ioan Aurel Pop
Acad. Ioan Aurel Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar dr. la Catedra de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj; autor al numeroase carti si articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria medie a Romaniei, istoria central-europeana in evul mediu etc.

Cariera universitara
Prof. Univ. dr. Ioan Aurel Pop este:
· membru titular al Academiei Romane si Directorul Centrului de Studii Transilvane
· profesor universitar la Catedra de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj.
· autor al numeroase carti si articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria
medie a Romaniei, istoria central-europeana in evul mediu etc

Cariera stiintifica
In octombrie 2010 a fost desemnat Doctor Honoris Causa al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Pe langa cariera universitara din tara, s-a implicat si in viata stiintifica internationala:
· visiting professor la Universitatea din Pittsburgh – Pennsylvania (1991-1992),
· director al Centrului Cultural Roman din New York (1994-1995),
· director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (2003-2007).
· profesor asociat la Universitatea “Ca’ Foscari” din Venetia, din anul 2003

Este, de asemenea, membru in numeroase organisme stiintifice:
· membru corespondent al Academiei Romane din 2001;
· membru al “Comisiei de istorie a relatiilor internationale din cadrul Comitetului International de Stiinte Istorice” (Milano) din 1990;
· membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999;
· membru al “Institutului pentru Intalniri Internationale” din Goritia din 2005;
· membru al “Ateneo Veneto” din 2005;
· membru in colegiul director al “Institutului pentru cercetari de istorie sociala si religioasa” din Vicenza etc.
A participat la numeroase specializări, congrese, documentări, stagii, conferinte in strainatate: din 1990 până în prezent la Grenoble, Paris, Strasbourg (Franta), Cracovia (Polonia), Madrid (Spania), Londra (Marea Britanie), Chisinău (Moldova), Viena, Salzburg (Austria), Columbus-OH, Bloomington-IND, Miami-FL, New York-NY, Pittsburgh-PA (SUA), Budapesta, Miskolc (Ungaria), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Delphi (Grecia), Alma Ata (Kazahstan), Tubingen, Ulm, Munchen (Germania), Roma, Genova, Padova, Udine, Venetia, Pisa, Trento (Italia), Sydney (Australia), San Marino.

Cariera publicistica
Este autorul a peste 30 de carti si 200 de articole publicate in tara si in strainatate, valoarea unora dintre acestea fiind recunoscuta prin diverse premii:
· premiul George Baritiu al Academiei Române (1991), pentru lucrarea “Institutii medievale românesti”, Cluj, Editura Dacia, 1991;
· premiul Fundatiei “Magazin istoric” pentru lucrarea “Românii si România. O scurtă istorie”, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Române, 1998 etc.

Titluri relevante:
· Institutii medievale romanesti. Adunarile cneziale si nobiliare (boieresti) din transilvania in secolele XIV-XVI, Edit. Dacia, Cluj, 1991;
· Romanii si maghiarii in secolele IX-XIV. Geneza statului medieval in Transilvania, Cluj Napoca, Centrul de Studii Transilvane, 1996;
· Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza romanilor pana la Mihai Viteazul, Cluj Napoca, Edit. Presa Universitara Clujeana, 1997;
· Istoria, adevarurile si miturile (Note de lectura), Bucuresti, Editura Enciclopedica, 2002;
· Contributii la istoria culturii romanesti (cronicile brasovene din secolele XVII-XVIII), 2003, Edit. Dacia, 2003 etc.

Consiliu ştiinţific
CS I dr. Ioan Bolovan
Profesor universitar la Catedra de Istorie Moderna, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. Director interimar al Centrului de Studii Transilvane intre 2003-2007. Autor al numeroase carti si articole cu subiecte de istoria moderna a Romaniei, istoria Transilvaniei in sec. XIX-XX, istoria populatiei si demografie istorica, istoria culturii.

A indeplinit si indeplineste numeroase functii administrative: secretar stiintific al Institutului de Istorie “G. Barit” din Cluj (1993-2001); secretar de redactie la “Anuarul Institutului de Istorie din Cluj” (1990-2001) ; membru in Comitetul de redactie al revistei “Romanian Civilization”, Bucuresti-Iaşi (1992-2002); secretar de redactie la revista Caiete de antropologie istorica, Cluj-Napoca (2002- prezent); director adjunct al Centrului de Studiere a Populatiei (2003- prezent); director interimar al Centrului de Studii Transilvane (2003-2007); expert-evaluator proiecte de cercetare stiintfica la CNCSIS de pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii (2003- prezent) ; membru in Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare (2005- prezent) ; presedintele Comisiei Judetene Cluj pentru atribuirea de nume de strazi si institutii (2004 – prezent).

A publicat, editat, colaborat si coordonat 28 carti, a publicat 84 de studii si articole in reviste de specialitate si volume colective din tara si strainatate (Italia, Germania, Grecia, Ungaria) si circa 100 de recenzii; a participat cu comunicari la circa 70 de sesiuni stiintifice cu participare nationala si internationala, in tara si strainatate (Italia, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Polonia). Pentru activitatea sa stiintifica, a fost distins in 2002 cu premiul “Mihail Kogalniceanu” al Academiei Romane in anul 2002.

Titluri relevante: Sabin Manuilă, Studies on the Historical Demography of Romania, Center for Transylvanian Studies, Cluj-Napoca, 1992, (introducere, note si ingrijirea editiei impreuna cu Sorina Bolovan); Asociatia Nationala Aradana pentru cultura poporului roman. 1863-1918. Schita monografica, Biblioteca Institutului de Istorie Cluj. Serie noua, vol.II, Cluj-Napoca, 1994; Transilvania intre Revolutia de la 1848 si Unirea din 1918. Contributii demografice, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2000; Transilvania la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX. Realitati etno-confesionale si politici demografice, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2000; Germanii din Romania. Perspective istorice si demografice, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2000, 126 p. (in colaborare cu Sorina Bolovan); Die Deutschen in Rumänien, editie germana revizuita, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2002 (in colaborare cu Sorina Bolovan); Consignatio Statistico Topographica Singulorum in Magno Principatu Transylvaniae. Transilvania la 1829-1831, Presa Universitara Clujeana, 2003 (in colaborare cu Bogdan Craciun); Transylvania in the Modern Era. Demographic Aspects, Cluj-Napoca, Romanian Cultural Institute-Center for Transylvanian Studies, 2003 (in colaborare cu Sorina Paula Bolovan); Revolutia de la 1848-1849 in zona regimentului graniceresc nasaudean. Contributii istorice si demografice, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2003 (in colaborare cu Adrian Onofreiu); The Revolution of 1848-1849 in Transylvania. Contributions to the History of Mentalities and of the Social Imaginary, Romanian Cultural Institute-Center for Transylvanian Studies, 2004 (in colaborare cu Gelu Neamtu).

Consiliu ştiinţific
CS I dr. Daniela Mârza
Preocupari de istoria moderna a Romaniei si a Transilvaniei, istoria bisericii si a invatamantului, istorie sociala.

Treptele carierei: licenta la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Facultatea de Istorie (1999); masterat la Facultatea de Istorie – Filosofie a Universitatii „Babes – Bolyai” din Cluj; doctorand la Facultatea de Istorie – Filosofie a Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj. Cercetator la Centrul de Studii Transilvane (din 2000 – prezent).

Titluri: Imaginea copilului in cartile scolare blajene la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, in Annales Universitatis Apulensis. Series Historica, 9/I, Alba Iulia, 2005, p. 103-110; Revista «Foaia scolastica» si invatamantul romanesc la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului XX, in volumul colectiv Scolile Blajului – 250 de ani de spiritualitate si cultura, Blaj, 2006; Aspects de l’enseignement roumain confessionnel en Transylvanie, in Transylvanian Review, vol. XV, nr. 2, Summer, 2006, p. 36-44; Isidor Marcu (1858-1924), in Transylvanian Review nr. 3/2006, p. 110-113; Fenomenul abandonului infantil la Iasi in epoca regulamentara, in T. Rotariu, Sorina Paula Bolovan, I. Bolovan (coord.), Populatia Romaniei. Trecut, prezent, viitor, Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2006, p. 165-172; Demografie si asistenţa sociala in Transilvania (1916-1918): infiintarea orfelinatelor destinate orfanilor de razboi, in Sorina Paula Bolovan, Ioan Bolovan, Rudolf Graf, Corneliu Padurean (coord.), Miscari de populatie si aspecte demografice in Romania in prima jumatate a secolului XX, Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2007, p.93-100; The school of Blaj at the End of the 19th Century and at the Beginning of the 20th Century. A few Historiographical considerations, in Transylvanian Review, Cluj, nr. 4/2007, p. 96-117.

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Structura CST

Centrul de Studii Transilvane este compus din două departamente, unul de cercetare și unul editorial.

Departamentul de cercetare are ca obiect studierea a diverse chestiuni privind istoria, cultura și civilizatia Transilvaniei, în context mai larg romanesc și European; rezultatele acestor cercetări sunt valorificate sub forma unor articole științifice sau prelegeri susținute la diferite simpozioane. De asemenea, departamentul de cercetare organizează periodic diverse manifestări (conferințe, simpozioane, mese rotunde etc.) care atrag personalități de prestigiu din țară și din străinătate.

Centrul de Studii Transilvane functionează de asemenea ca editură, acreditata de CNCSIS. De-a lungul timpului au publicat aici nume de valoare ale istoriografiei romane și europene, multe din aceste cărți apărand în limbi de circulație internațională. Prin sistemul de expediții interne și externe al Centrului, aceste cărți au ajuns în biblioteci de renume din întreaga lume, constituind un mod eficient de difuzare în mediile științifice internaționale a informațiilor privind istoria și cultura Transilvaniei.

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Departamentul Cercetare
Director
Acad. Ioan Aurel Pop
Acad. Ioan Aurel Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar dr. la Catedra de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj; autor al numeroase carti si articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria medie a Romaniei, istoria central-europeana in evul mediu etc.

Cariera universitara
Prof. Univ. dr. Ioan Aurel Pop este:
· membru titular al Academiei Romane si Directorul Centrului de Studii Transilvane
· profesor universitar la Catedra de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj.
· autor al numeroase carti si articole cu subiecte din istoria medie a Transilvaniei, istoria
medie a Romaniei, istoria central-europeana in evul mediu etc

Cariera stiintifica
In octombrie 2010 a fost desemnat Doctor Honoris Causa al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Pe langa cariera universitara din tara, s-a implicat si in viata stiintifica internationala:
· visiting professor la Universitatea din Pittsburgh – Pennsylvania (1991-1992),
· director al Centrului Cultural Roman din New York (1994-1995),
· director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (2003-2007).
· profesor asociat la Universitatea “Ca’ Foscari” din Venetia, din anul 2003

Este, de asemenea, membru in numeroase organisme stiintifice:
· membru corespondent al Academiei Romane din 2001;
· membru al “Comisiei de istorie a relatiilor internationale din cadrul Comitetului International de Stiinte Istorice” (Milano) din 1990;
· membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999;
· membru al “Institutului pentru Intalniri Internationale” din Goritia din 2005;
· membru al “Ateneo Veneto” din 2005;
· membru in colegiul director al “Institutului pentru cercetari de istorie sociala si religioasa” din Vicenza etc.
A participat la numeroase specializări, congrese, documentări, stagii, conferinte in strainatate: din 1990 până în prezent la Grenoble, Paris, Strasbourg (Franta), Cracovia (Polonia), Madrid (Spania), Londra (Marea Britanie), Chisinău (Moldova), Viena, Salzburg (Austria), Columbus-OH, Bloomington-IND, Miami-FL, New York-NY, Pittsburgh-PA (SUA), Budapesta, Miskolc (Ungaria), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Delphi (Grecia), Alma Ata (Kazahstan), Tubingen, Ulm, Munchen (Germania), Roma, Genova, Padova, Udine, Venetia, Pisa, Trento (Italia), Sydney (Australia), San Marino.

Cariera publicistica
Este autorul a peste 30 de carti si 200 de articole publicate in tara si in strainatate, valoarea unora dintre acestea fiind recunoscuta prin diverse premii:
· premiul George Baritiu al Academiei Române (1991), pentru lucrarea “Institutii medievale românesti”, Cluj, Editura Dacia, 1991;
· premiul Fundatiei “Magazin istoric” pentru lucrarea “Românii si România. O scurtă istorie”, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Române, 1998 etc.

Titluri relevante:
· Institutii medievale romanesti. Adunarile cneziale si nobiliare (boieresti) din transilvania in secolele XIV-XVI, Edit. Dacia, Cluj, 1991;
· Romanii si maghiarii in secolele IX-XIV. Geneza statului medieval in Transilvania, Cluj Napoca, Centrul de Studii Transilvane, 1996;
· Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza romanilor pana la Mihai Viteazul, Cluj Napoca, Edit. Presa Universitara Clujeana, 1997;
· Istoria, adevarurile si miturile (Note de lectura), Bucuresti, Editura Enciclopedica, 2002;
· Contributii la istoria culturii romanesti (cronicile brasovene din secolele XVII-XVIII), 2003, Edit. Dacia, 2003 etc.

Consiliu ştiinţific
CS I dr. Ioan Bolovan
Profesor universitar la Catedra de Istorie Moderna, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. Director interimar al Centrului de Studii Transilvane intre 2003-2007. Autor al numeroase carti si articole cu subiecte de istoria moderna a Romaniei, istoria Transilvaniei in sec. XIX-XX, istoria populatiei si demografie istorica, istoria culturii.

A indeplinit si indeplineste numeroase functii administrative: secretar stiintific al Institutului de Istorie “G. Barit” din Cluj (1993-2001); secretar de redactie la “Anuarul Institutului de Istorie din Cluj” (1990-2001) ; membru in Comitetul de redactie al revistei “Romanian Civilization”, Bucuresti-Iaşi (1992-2002); secretar de redactie la revista Caiete de antropologie istorica, Cluj-Napoca (2002- prezent); director adjunct al Centrului de Studiere a Populatiei (2003- prezent); director interimar al Centrului de Studii Transilvane (2003-2007); expert-evaluator proiecte de cercetare stiintfica la CNCSIS de pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii (2003- prezent) ; membru in Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare (2005- prezent) ; presedintele Comisiei Judetene Cluj pentru atribuirea de nume de strazi si institutii (2004 – prezent).

A publicat, editat, colaborat si coordonat 28 carti, a publicat 84 de studii si articole in reviste de specialitate si volume colective din tara si strainatate (Italia, Germania, Grecia, Ungaria) si circa 100 de recenzii; a participat cu comunicari la circa 70 de sesiuni stiintifice cu participare nationala si internationala, in tara si strainatate (Italia, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Polonia). Pentru activitatea sa stiintifica, a fost distins in 2002 cu premiul “Mihail Kogalniceanu” al Academiei Romane in anul 2002.

Titluri relevante: Sabin Manuilă, Studies on the Historical Demography of Romania, Center for Transylvanian Studies, Cluj-Napoca, 1992, (introducere, note si ingrijirea editiei impreuna cu Sorina Bolovan); Asociatia Nationala Aradana pentru cultura poporului roman. 1863-1918. Schita monografica, Biblioteca Institutului de Istorie Cluj. Serie noua, vol.II, Cluj-Napoca, 1994; Transilvania intre Revolutia de la 1848 si Unirea din 1918. Contributii demografice, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2000; Transilvania la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX. Realitati etno-confesionale si politici demografice, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2000; Germanii din Romania. Perspective istorice si demografice, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2000, 126 p. (in colaborare cu Sorina Bolovan); Die Deutschen in Rumänien, editie germana revizuita, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2002 (in colaborare cu Sorina Bolovan); Consignatio Statistico Topographica Singulorum in Magno Principatu Transylvaniae. Transilvania la 1829-1831, Presa Universitara Clujeana, 2003 (in colaborare cu Bogdan Craciun); Transylvania in the Modern Era. Demographic Aspects, Cluj-Napoca, Romanian Cultural Institute-Center for Transylvanian Studies, 2003 (in colaborare cu Sorina Paula Bolovan); Revolutia de la 1848-1849 in zona regimentului graniceresc nasaudean. Contributii istorice si demografice, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2003 (in colaborare cu Adrian Onofreiu); The Revolution of 1848-1849 in Transylvania. Contributions to the History of Mentalities and of the Social Imaginary, Romanian Cultural Institute-Center for Transylvanian Studies, 2004 (in colaborare cu Gelu Neamtu).

CS III dr. Maria Ghitta
Preocupari de istorie contemporana a Transilvaniei si Romaniei cu accent pe problematica evreiasca.

Preocupari de istorie contemporana a Transilvaniei si Romaniei cu accent pe problematica evreiasca.

Treptele carierei: profesor de istorie si stiinte sociale la Scoala generala nr. 12, Liceul „Ioan Slavici” si Liceul teoretic „Doamna Stanca” din Satu Mare (1987-1991); cercetator stiintific la Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca; redactor al „Buletinului Centrului de Studii Transilvane” (1991- prezent); cursul si seminarul de „Sociologia teatrului” la Catedra de Teatru a Facultatii de Litere (Universitatea „Babes-Bolyai”) (1995- prezent).
Este autoarea unor studii de specialitate privind statutul evreilor in spatiul romanesc in perioada interbelica.

Lista lucrărilor publicate
Volume
1. Patrimoniul cultural al României. Transilvania, coordonatori Ioan Aurel Pop şi Marius Porumb, Cluj-Napoca, 2004 (coautor).

Volume coordonate
1. Centrul de Studii Transilvane 1991-2001 (sintezã realizatã de Maria Ghitta şi Vasile Sãlãjan), Cluj-Napoca, 2001
2. Dilemele convieţuirii. Evrei şi neevrei în Europa Central-Răsăriteană/Dilemmes de la Cohabitation. Juifs et Non-Juifs en Europe central-orientale (coordonatori Ladislau Gyémánt şi Maria Ghitta), Institutul Cultural Român, Cluj-Napoca, 2006, 202 p.

Studii
a.) în volume colective
a.1) în străinătate
1. Riflessioni sulla “questione ebraica”in Romania, ieri e oggi, în vol. Pagine di Storia della Shoah. Nazifascismo e collaborazionismo in Europa (a cura di Alessandra Chiappano e Fabio Minazzi), Kaos edizioni, 2005, p. 261-277
a.2) în ţară
1. Între ideologie şi mentalitate: problema minoritãţilor din Transilvania în primul deceniu interbelic, în vol. Identitate şi alteritate. Studii de imagologie, vol. II, Cluj-Napoca, 1998, p. 333-348.
2. Assuming the Majority Status. The Standpoint on the National Minority Question in the Inter-War Period, în vol. Romania and European Integration, Cluj-Napoca, 1999.
3. Ideologi antisemiţi interbelici: un necunoscut (I.C. Cãtuneanu) şi “locotenentul din Ardeal” (Ion. I. Moţa), în vol. Tentaţia istoriei. În memoria Profesorului Pompiliu Teodor, Cluj-Napoca, p. 255-287.
4. Şocul eliberării. Teatrul în anul întîi, în vol. Viaţa teatrală în şi după comunism (coordonator Liviu Maliţa), Cluj-Napoca, 2006, p. 315-325.
5. „Problema evreiască” în România, ieri şi azi. Cîteva consideraţii, în vol. Dilemele convieţuirii. Evrei şi neevrei în Europa Central-Răsăriteană/Dilemmes de la Cohabitation. Juifs et Non-Juifs en Europe central-orientale (coordonatori Ladislau Gyémánt şi Maria Ghitta), Institutul Cultural Român, Cluj-Napoca, 2006, p. 189-202.
6. Guerra dopo guerra. L’autunno 1922 all’Università di Cluj, în vol. Războiul şi societatea în secolul XX/Guerra e società nel XX secolo, coordonatori Gheorghe Mândrescu şi Giordano Altarozzi, Editura Accent, Cluj-Napoca, 2007, p. 167-178.
7. Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta, în vol. Cele 10 Porunci, carte gîndită şi alcătuită de Marta Petreu, Biblioteca Apostrof, Cluj-Napoca, 2007, p. 81-85.
8. Un episod timpuriu din organizarea naţionalismului interbelic: „Acţiunea Românească” (1923-1925), în vol. Spiritualitate şi cultură europeană Volum dedicat Profesorului Ladislau Gyémánt la împlinirea vîrstei de 60 de ani (volum îngrijit de Alina Branda, Ion Cuceu şi Claudia Ursuţiu), Presa Universitară Clujeană şi Editura Fundaţiei Pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2007, p. 103-115.
b.) în periodice de specialitate
b.1.) în străinătate
1. The 1922-1923 Student Revolt at Cluj University and Its Anti-Jewish Aspect, în Jews in Russia and Eastern Europe, 1-2 (54-55), 2005, Jerusalem, p. 91-108.
b.2.) în ţară
1. Antisémitisme dans la Transylvanie de l΄entre-deux-guerres. Méthodologie, în Transylvanian Review, vol. IX, no. 3, 2000, p. 14-30.
2. “Problema evreiască” în context multietnic: Transilvania interbelică, în Anuarul Institutului de Cercetãri Socio-Umane “Gheorghe Şincai”, III-IV, 2000-2001, Târgu-Mureş, p. 98-107.
3. Interwar Anti-Semitic Ideologists in Transylvania: A Professor and a Student, în Transylvanian Review, vol. XV, no. 3, Autumn 2006, p. 89-110.
c.) în reviste de cultură
1. Memoriile unui dac ambiţios, în Apostrof, anul XIV, nr. 9, 2003, p.4-5.
2. Confruntarea cu trecutul, în Cuvântul, anul XI (XVII), nr. 10 (340), 2005, p. 13.
3. Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta, în Apostrof, anul XVI, nr. 3 (178), 2005, p. 10.

Redactor al volumului Călători români în Occident în secolele XVII-XX, coordonatori Nicolae Bocşan, Ioan Bolovan, Cluj-Napoca, 2004

Recenzii
1. Comunicări ştiinţifice studenţeşti, Cluj-Napoca, 1984, în Echinox, nr. 5-6, 1985, p. 2.
2. Glatz Ferenc, A kisebbségi kerdés Közép-Europaban tegnap és ma, Europa Institut Budapest, MTA Történettudomány Intézet, Budapest, 1992, în Transilvanyan Review, nr. 1, 1994, p. 222-224.
3. Ars Transilvaniae, III, 1993, în Transilvanyan Review, nr. 3, 1994, p. 121-123.
4. Carol Iancu, Le combat international pour l΄emancipation des juifs de Roumanie, vol. I, Tel Aviv, f.a., în Transilvanyan Review, nr. 1, 1995, p. 135-137.
5. Leon Volovici, Ideologia naţionalistă şi „problema evreiască”. Eseu despre formele antisemitismului intelectual în România anilor ΄30, în Transilvanyan Review, nr. 2, p. 155-158.
6. Georg Brunner, Nemzetiségi kerdés és kisebbségi konfliktusok Kelet-Europában, Budapest, 1995, în Transilvanyan Review, nr. 3, 1996, p. 147-148.
7. Andrei Marga, Filosofia unificãrii europene, Cluj Napoca, 1997, în Transilvanyan Review, nr. 4, 1997, p. 157-159.
8. M. Bãrbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea, P. Teodor, Istoria României, Bucureşti, 1998, în Transylvanian Review, nr. 1, 1999, p. 178-179.
9. „Obsedantul deceniu” în România, în Mitteilungen aus dem Siebenbürgen Institut, an. 6, nr. 4, decembrie 1999, Heidelberg, p. 10.
10. Mirela-Luminiţa Murgescu, Între „bunul creştin” şi „bravul român”. Rolul şcolii primare în construirea identitãţii naţionale româneşti (1831-1878), Iaşi, A΄92, 1999, în Transylvanian Review, vol. IX, no. 2, 2000, p. 187-189.
11. The Jews in the Romanian History. Papers from the International Symposium, Bucharest, September 30-October 4, 1996, Bucureşti, Silex, f.a., în Transylvanian Review, vol. IX, no. 3, 2000, p. 109-112.
12. Irina Livezeanu, Culturã şi naţionalism în România Mare. 1918-1930, Bucureşti, Editura Humanitas, 1998, în Anuarul Institutului de Cercetãri Socio-Umane “Gheorghe Şincai”, III-IV, 2000-2001, Târgu-Mureş, p. 429-432.
13. Carol Iancu, Evreii din România de la emancipare la marginalizare 1919-1938, Hasefer, Bucureşti, 2000, în Transylvania Review, vol. XI, no. 3, 2002, p. 153-155.
14. Carol Iancu, Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din antichitate până în zilele noastre, Bucureşti, 2005, în Apostrof, anul XVI, nr. 11-12 (186-187), 2005, p. 16 (cu titlul Lecţia alterităţii).
15. Ladislau Gyémánt, Evreii din Transilvania. Destin istoric/The Jews of Transylvania: A Historical Destiny, Cluj-Napoca, 2004, în Apostrof, anul XVII, nr. 4 (191), 2006, p. 28-29 (cu titlul Transilvania, destine şi alterităţi) – varianta în limba engleză a recenziei, în Colloquia, vol. XII, nr. 1-2, 2005, p. 218-220.

Participări la sesiuni ştiinţifice, mese rotunde, simpozioane etc.
(2001-2005)

20 februarie 2001 – participare la masa rotundă “Imaginea minoritarului în spectacologia contemporană”, organizată de Secţia de Teatru a Facultăţii de Litere a Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj
14-16 mai 2001 – participare la programul de introducere a studiului Holocaustului în şcoli (organizat de Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Institutul de Studii Iudaice “Moshe Carmilly” din Cluj-Napoca
martie 2001 – participare la simpozionul româno-italian “Stat şi Naţiune în Europa Centrală şi de Est”, organizat de Centrul de Studii Transilvane şi Universitatea “Babeş-Bolyai”
13-15 septembrie 2001 – participare la sesiunea organizată de Centrul de Studii Transilvane cu prilejul sărbătoririi unui deceniu de la reînfiinţarea sa. Am prezentat comunicarea Antisemitism în context multietnic: Transivania interbelică
––––––––––
iunie 2002 – participare la simpozionul “Identitate şi alteritate” organizat de Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Muzeul din Lugoj. Am prezentat comunicarea Ideologi antisemiţi interbelici: un necunoscut şi “locotenentul din Ardeal”
–––––––––-
15-17 ianuarie 2004 – participare la seminarul “Futuro antico 3” (seminario residenziale sulla didattica della Soah), organizat la Ravenna de Istituto storico della resistenza e dell΄età contemporanea in Ravenna e provincia. Am prezentat comunicarea Gli Ebrei della Romania fra le due guerre mondiali
6-7 decembrie 2004 – participare la conferinţa internaţională “Antisemitism şi antiiudaism în Europa Centrală şi Occidentală”, organizată de Institutul Cultural Român şi Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj. Am prezentat comunicarea Problema evreiască în România azi şi ieri. Câteva consideraţii
–––––––––
24 martie 2005 – participare la masa rotundă cu tema “Între sindromul deprivării şi cel al moştenirii miraculoase: scenariile convieţuirii româno-maghiare în sec. XX, scenarii posibile pentru sec. XXI, organizată de Liga Pro Europa
6-8 mai 2005 – participare la sesiunea italo-română „Războiul şi societatea în secolul XX”, organizată de Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Institutul Cultural Român. Am prezentat comunicarea Război după război. Toamna anului 1922 la Universitatea din Cluj
5-9 iunie 2005 – participare la simpozionul „Antisemitism, Fascism, Holocaust: History and Interpretation”, organizat la Ierusalim de The International Institute for Holocaust Reaserch – Yad Vashem. Am prezentat comunicarea Antisemitism and Nationalism in Transylvania During the Interwar Period
15-20 iulie 2005 – participare la work-shopul „Aplicarea procesului de la Bologna. Istoria şi meseria de istoric în România (1990-2005)”, organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filosofie
29 septembrie 2005 – participare la conferinţa „Filo- şi antisemitism în România”, organizată de revista Cuvântul

Consiliu ştiinţific
CS I dr. Daniela Mârza
Preocupari de istoria moderna a Romaniei si a Transilvaniei, istoria bisericii si a invatamantului, istorie sociala.

Treptele carierei: licenta la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Facultatea de Istorie (1999); masterat la Facultatea de Istorie – Filosofie a Universitatii „Babes – Bolyai” din Cluj; doctorand la Facultatea de Istorie – Filosofie a Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj. Cercetator la Centrul de Studii Transilvane (din 2000 – prezent).

Titluri: Imaginea copilului in cartile scolare blajene la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, in Annales Universitatis Apulensis. Series Historica, 9/I, Alba Iulia, 2005, p. 103-110; Revista «Foaia scolastica» si invatamantul romanesc la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului XX, in volumul colectiv Scolile Blajului – 250 de ani de spiritualitate si cultura, Blaj, 2006; Aspects de l’enseignement roumain confessionnel en Transylvanie, in Transylvanian Review, vol. XV, nr. 2, Summer, 2006, p. 36-44; Isidor Marcu (1858-1924), in Transylvanian Review nr. 3/2006, p. 110-113; Fenomenul abandonului infantil la Iasi in epoca regulamentara, in T. Rotariu, Sorina Paula Bolovan, I. Bolovan (coord.), Populatia Romaniei. Trecut, prezent, viitor, Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2006, p. 165-172; Demografie si asistenţa sociala in Transilvania (1916-1918): infiintarea orfelinatelor destinate orfanilor de razboi, in Sorina Paula Bolovan, Ioan Bolovan, Rudolf Graf, Corneliu Padurean (coord.), Miscari de populatie si aspecte demografice in Romania in prima jumatate a secolului XX, Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2007, p.93-100; The school of Blaj at the End of the 19th Century and at the Beginning of the 20th Century. A few Historiographical considerations, in Transylvanian Review, Cluj, nr. 4/2007, p. 96-117.

CS I dr. Alexandru Simon
Preocupari de istorie medie universala si romaneasca
CS III dr. Florian Dumitru Soporan
Preocupari de istorie medie universala si romaneasca.

Activitatea profesionala: 2002-2006: doctorand cu frecvenţă în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”; 1 noiembrie 2006-31 mai 2008:: asistent-director în cadrul SC Ben&Ben SA; 2 mai 2007-30 noiembrie 2008: expert parlamentar, birou deputat Vasile Puşcaş; 1 iunie 2008-prezent: cercetător ştiinţific în cadrul Centrului de Studii Transilvane, în cadrul Academiei Române.

Teza de doctorat cu titlul „Naţiunea medievală în Europa Centrală şi de Est, secolele XIII-XVI”, coordonată de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, notată cu magna cum laude.

Titluri: Naţiunea medievală în Europa Centrală şi de est: secolele XIII-XVI, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2008, 556 p.; La Transylvanie au milieu du XVIe siecle – entre Habsbourg et Ottomans, în „Transylvanian Review / Reuve de Transylvanie”, volume XII, no. 1, spring, 2003, pp. 79-87; L’Etranger de chez moi. La colonisation de l’Est par les Germains, in „Transylvanian Review” vol. XVI, No. 2, Summer 2007, p. 26-42.

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Departamentul Editare
Cosmina Varga
Raveca Divricean
Redactor de carte
Virgil Leon

Redactor de carte.
Licentiat al Facultatii de Istorie-Filosofie (sectia filosofie-istorie) a Univer­sitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj (1985).
Locuri de munca: profesor de filosofie si stiinte socio-umane la Liceul Industrial Nr. 1 Petrosani (1985-1988) si la Scoala Generala Ceanu Mare (1988-1990); corector, apoi redactor la revista Apostrof, a Uniunii Scriitorilor din Romania (1990-1996); redactor, apoi redactor de rubrica la Transylvanian Review, publicatie editata de Centrul de Studii Transilvane al Fundatiei Culturale Romane (din 1995).

Volume de poezie publicate:
1. Alpha ’87 (Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1987, volum de debut colectiv);
2. Unu (Cluj-Napoca, Biblioteca Apostrof, 1996);
3. 2 (Cluj-Napoca, Editura Alpha Press, 1999).

Activitate publicistica:
In perioada 1981-1985, redactor, apoi redactor-şef adjunct la revista studenţeasca de cultura Echinox.
Poezii, cronici si eseuri literare si filosofice publicate in revistele: Steaua, Tribuna, Echinox, Amfiteatru, Luceafarul, Vatra etc.
Coeditor al volumului Filosofia bunului-simt al lui George Em. Marica (Cluj-Napoca, F.C.R., C.S.T., 1998).
Redactor de carte la colectiile editate de Centrul de Studii Transilvane, precum si la volume si reviste publicate de edituri clujene: Biblioteca Apostrof, Cartimpex, Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Idea Design & Print.

Traducator de limba enlgleza.
Bogdan Aldea
Traducator de limba enlgleza. Lector universitar la Catedra de Limbi Moderne Aplicate, Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”.

Pregatire profesionala:
1996-1997 – Masterat in Studii Americane la Facultatea de Litere, Univ. „Babes-Bolyai”, Cluj; (Dizertatie: The Monroe Doctrine. The United States between Isolationism and Universalism)
1997-1998 – Masterat in Studii Britanice la Facultatea de Litere, Univ. „Babes-Bolyai”, Cluj; (Dizertatie: Aspects of Posmodernity)
2000-prezent – doctorand la Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”, pe tema „Science-Fiction Between Fabulation and Mannerism”.

Activitate profesionala:
Asistent (octombrie 1998 – octombrie 2002) si apoi lector (oct. 2002 – ) la Catedra de Limbi Moderne Aplicate, Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”. Discipline predate: Istorie si civilizatie britanica, Traductologie, Traduceri literare, Romanul american, Traduceri simultane si consecutive, Retroversiuni.
Octombrie 1996 – octombrie 1998: Preparator la Catedra de Limbi Moderne Aplicate, Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”. Discipline predate: Cultura si civilizatie britanica, Fonetica, Retroversiuni, Traduceri simultane si consecutive.
August 1996 – august 1997: traducator la Fundatia Culturala Romana, Centrul de Studii Transilvane. Colaborarea cu CST a reinceput in ian. 2002 si continuă si in prezent.
Nov. 1995 – Iulie 1996: colaborator al Centrului de Studii Transilvane.
1994 si pana in prezent: interpret de conferinţa, initial independent si apoi pentru firma Poliglot din Cluj Napoca. Domenii principale: medicina, politici educationale si financiare (serii de conferinte PHARE), afaceri. Colaborarea cu firma Poliglot a inclus si numeroase comenzi de traducere scrisa, pentru proiecte PHARE sau in cadrul proiectului de traducere a acquis-ului comunitar.

CENTRUL DE STUDII TRANSILVANE
Administratie
Curier
Eva Bereczky
Gestionar
Alin Barbir